ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Παγκόσμια ημέρα νερού σήμερα: ας προσέξουμε πριν το «πηγάδι» αδειάσει!

Παγκόσμια ημέρα νερού

Γράφει η Χρύσα Παρίση

«Όταν το πηγάδι θα έχει αδειάσει, τότε θα καταλάβουμε την αξία του νερού» έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Το νερό είναι πηγή ζωής, δημιουργίας, αλλά και αναψυχής. Η ζωή των ανθρώπων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το νερό, ξεκινάει άλλωστε από το νερό, μέσα στην κοιλιά της μητέρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2022 αναφέρεται στα υπόγεια νερά και τη σημασία τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η μόλυνση και η ρύπανση του νερού μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ανθρώπινη ζωή. Η ύπαρξη αρκετού και καλής ποιότητας νερού είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. είναι εξίσου απαραίτητο σε όλους τους ζώντες οργανισμούς. Επιπλέον, το νερό ως κοινωνικό και οικονομικό αγαθό, είναι απαραίτητο για την υγεία, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία, την πολιτιστική ζωή και όλα όσα σημαίνουν ευημερία.

Το δυστύχημα είναι ότι υπήρχε πάντοτε η τάση να αντιμετωπίζεται το νερό ως δεδομένο αγαθό, που παρέχεται και αντικαθίσταται από τη φύση δωρεάν. Συνήθως δεν εκτιμούμε αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Ωστόσο, εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας σ’ όλη τη Γη στερούνται αυτού του πολύτιμου αγαθού. Το ότι δεν νοιώθουμε ακόμη το πρόβλημα δεν σημαίνει ότι δεν μας εγγίζει ή δεν μας αγγίξει στο μέλλον.

Κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα, μας δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούμε την προστασία των υδάτινων πόρων, ξεκινώντας από την τοπική μας κοινωνία. Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε την ανεκτίμητη αυτή κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

 

Check Also

Inspire. Και άλλη μία δράση πραγματοποιήθηκε!!!

Και ήταν από αυτές που μας γέμισαν από μηνύματα, νοήματα και εικόνες. Εικόνες από μια …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *