Γράφει η κ. Σταυρούλα Μιχαήλ
Λογοθεραπεύτρια
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Λογοθεραπείας, ας μοιραστούμε μερικές πληροφορίες για αυτή την επιστήμη.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CPLOL) ως Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία , καθώς και στην ανάδειξη του έργου των επιστημόνων του κλάδου της λογοθεραπείας.
Τι είναι η λογοθεραπεία
Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης-κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών : νευρολογική ,εξελικτική ή λειτουργική. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαρότητα της ομιλίας και της φωνής καθώς και την παραγωγή λόγου των βαρήκοων. Οι διαταραχές ομιλίας εντοπίζονται όταν το άτομο δυσκολεύεται να παράγει σωστά ή με ευχέρεια τους ήχους της γλώσσας ή έχει πρόβλημα με τη φωνή του. Οι διαταραχές λόγου εντοπίζονται όταν το άτομο έχει δυσκολία να κατανοήσει αυτά που ακούει ή διαβάζει και να εκφράσει οργανωμένα, με σαφήνεια και συνοχή τις σκέψεις του, τις ιδέες του και τα συναισθήματά του .Οι διαταραχές επικοινωνίας εντοπίζονται όταν το άτομο δυσκολεύεται να επικοινωνήσει τόσο λεκτικά όσο και εξωλεκτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμων με δυσκολία στην επικοινωνία είναι τα άτομα τα οποία βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα.
Οι πιο συχνές διαταραχές που ασχολείται ένας λογοθεραπευτής
- Διαταραχές της άρθρωσης
- Φωνολογικές διαταραχές
- Διαταραχές ροής (τραυλισμός, ταχυλαλία κτλ)
- Δίαχυτες αναπτυξιακές διαταραχές
- Καθυστέρηση λόγου
- Ειδικές γλωσσικές διαταραχές
- Νοητική στέρηση
- Βαρηκοΐα
- Διγλωσσία
- ΔΕΠ-Υ
- Εγκεφαλική παράλυση
- Δυσκολίες μάσησης-κατάποσης
- Σχιστίες χείλους και υπερώας
- Μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
- Μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
- Στην Άνοια
- Στη νόσο του Parkinson
- Στη νόσο του Αlzheimer
Ο ρόλος του λογοθεραπευτή
Ο λογοθεραπευτής είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του θεραπευτικού προγράμματος και την συμβουλευτική όσο αφορά την δυσκολία. Αναλυτικότερα, όσο αφορά την αξιολόγηση, ο θεραπευτής κάνει χρήση σταθμισμένων και μη δοκιμασιών προκειμένου να γίνει σαφέστερη διάγνωση και να εντοπισθεί το επίπεδο δυσκολίας. Επίσης κρίνεται εάν και τί είδους παρέμβαση χρειάζεται να γίνει. Έπειτα, το άτομο εντάσσεται σε θεραπευτικό πρόγραμμα με στόχο τη μεγιστοποίηση των ικανοτήτων του. Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχεται ενημέρωση για την πορεία του ατόμου, συμβουλές για τη συνέχιση του θεραπευτικού προγράμματος στο σπίτι, γραπτές αναφορές προς το σχολείο του παιδιού και τις ιατρικές υπηρεσίες με στόχο την ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο του ατόμου αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την ολοκληρωμένη εικόνα του ατόμου. Αρκετές φορές, για να γίνει ολοκληρωμένη αποκατάσταση των διαταραχών που παρουσιάζονται είναι απαραίτητη η συνεργασία με άλλες ειδικότητες όπως τον εργοθεραπευτή, τον ειδικό παιδαγωγό και τον ψυχολόγο.
Κλείνοντας πρέπει να αναφερθεί πως η πρόληψη και η πρώιμη παρέμβαση είναι απαραίτητα στοιχεία της καλής εκπαιδευτικής πορείας. Γι αυτό, αν σας ανησυχεί κάτι σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού που αφορά την επικοινωνία, το λόγο και την ομιλία, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον ειδικό για να σας βοηθήσει και να σας κατευθύνει.